Rogale Świętomarcińskie

Rogale Świętomarcińskie

na ciasto:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 40 gram drożdży
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 niepełne szklanki mąki
  • 1,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 110 g masła

na nadzienie:

  • 200 g białego maku
  • 150 g orzechów (migdały, orzechy włoskie, laskowe)
  • 50 g rodzynek, marcepana
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 50 gram rumu
  • 1 łyżka śmietany i 1 masła

Podobno każda szanująca się cukiernia w Poznaniu i okolicach ma swój wlasny przepis na rogale marcińskie, którego strzaże bardzo zazdrosnieśnie. 
W swojej staaaarej książce kucharskiej znalazłam przepis na takie własnie rogaliki i postanowilam je już po raz drugi zrobić samodzielnie. Rodzina popatrzyła na mnie dziwacznie, ale pomogła obierać migdały ;)

Ciasto:
Przygotowuje się prawie jak francuskie. Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko podgrzewamy do temperatury ciała, rozkruszamy do niego drożdże, dodajemy cukier i szczyptę soli. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce.

Po tym czasie dodajemy do miski jajko, mąkę i cukier waniliowy i mieszamy. Przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i szybko wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki, aby odpoczęło.  

Wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy na stolnicy na prostokąt, używając jak najmniej mąki. Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy masło (jeśli jest bardzo zimne- kroimy w cienkie plasterki i układamy). Ciasto składamy 'na trzy'- górny i dolny brzeg do wewnątrz, jeden na drugi, wałkujemy i chłodzimy znowu około godzinę.

Proces wałkowania, smarowania masłem, składania i chłodzenia powtarzamy jeszcze 3 razy. 
Dlatego tak ważne jest dobre zaplanowanie sobie całego dnia ;) 

Masa makowa:
Mak mielimy w maszynce do mielenia 3 razy (tak byłoby idealnie, ale możemy użyć blendera). Migdały sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Garść orzechów odkładamy do dekoracji. W blenderze rozdrabmiamy orzechy i migdały, pod koniec rozdrabniania dorzucamy rodzynki i marcepan. Całość mieszamy z mielonym makiem, rumem, masłem i śmietaną. dodajemy cukier, aromat i skórkę pomarańczową. Nadzienie powinno miec konsystencję pozwalającą na latwe rozsmarowanie na cieście- możemy to regulować ilością śmietany.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na stolnicy do grubości ok 4 mm, i radełkiem wycinamy trójkąty. Na trójkątach rozsmarowujemy nadzienie, w miarę rownomiernie, pozostawiając około 1 cm wolnego ciasta przy każdym brzegu, i zawijamy od szerszego końca w stronę czubka trójkąta, formując rogale.

Gotowe rogale układamy na blasze do pieczenia na papierze bądź sylikonowych podkładkach, przykrywamy ściereczką, i zostawiamy na godzinę w cieple, aby podrosły.

Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza (dużo zależy od wielkości rogali i ilości nadzienia, więc pilnujemy!).

Jeszcze ciepłe rogale możemy polukrować polewą przygotowaną z 5 łyżek cukru pudru, łyżki wody i łyżeczki soku z cytryny oraz posypać pokruszonymi orzechami do dekoracji.

Uff...Smacznego! :D

Brak komentarzy klienta.