Tymiankowe bułeczki

Tymiankowe bułeczki

na około 18 bułeczek:

  • 800 gram mąki (typ 450)
  • 400 gram tłustego twarogu
  • szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki sezamu
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 roztrzepane jajko do smarowania

Domowe bułeczki na niedzielne śniadanie :) Czy oże być coś lepszego? Zaczęlam je wieczór wcześniej:

Mąkę przesiałam do misy z roztartym twarogiem (może być mielony). Dosypałam proszek do pieczenia i rozmieszałam 'na kaszę'. Wsypałam suszone zioła, sól i sezam. 
Stopniowo dodając śmietanę wyrabiałam gładkie ciasto (powinno być dość miękkie i nieco się kleić). 

Dłonie opruszyłam mąką i z ciasta formowałam kulki wielkości średniej mandarynki. Ułożylam na posmarowanej tłuszczem blasze. Wierzch każdej bułeczki nacięłam i posmarowalam roztrzepanym jajkiem.

Piekłam bułeczki w piekarniku w temperaturze 175 stopni C przez około 25 minut. 

Kilka zginęło zaraz po wyciągnięciu z pieca...

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.