Dżem dyniowo- pomarańczowy

Dżem dyniowo- pomarańczowy

  • 1,5 kg miąższu z dyni
  • 1,5 kg pomarańczy
  • 0,75 kg cukru
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 100 ml nalewki morelowej

Dynia i pomarańcza to połączenie idealne :) Tym razem zachowam te aromaty na dłużej w formie aromatycznego dżemu. 

Dynię pokroiłam, obrałam ze skóry i pozbawiłam miękkiego, wiórowatego miąższu i pestek (pestki się suszą ^^). Starłam na tarce o grubych oczkach i wrzuciłam do dużego garnka. Wiórki z dyni zalałam szklanką wody i dusiłam pod przykryciem na pełnym ogniu przez 30 minut, co jakiś czas mieszając. 

Pomarańcze obrałam, pozbawiłam białej skóry najdokładniej jak umiałam, a cząstki pokroiłam na mniejsze kawałki (nie pozbiawiałam błonki, bo zawiera naturalne pektyny). Rozdrobnione pomarańcze włożyłam do gotującej się dyni. Dosypałam cukier, dodałam mielone goździki i imbir. 

Od tego momentu pilnowałam dżemu bardziej, bo z cukrem szybciej przywiera. Gotowałam całość dalej przez około godzinę, aż woda trochę odparowała, a dynia zrobila się miękka.

Gdy stwierdziłam, że konsystencja mnie satysfakcjonuje- pod sam koniec gotowania dolałam nalewkę morelową, wymieszałam, i zdjęłam z kuchenki.

Gorący dżem przełożyłam do czystych i suchych słoików i natychmiast pozakręcałam. 

Całość pasteryzowałam około 10 minut w dużym garnku z wodą, na czystej ściereczce.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.