Chleb dyniowy

Chleb dyniowy

  • 500 gram mąki kukurydzianej
  • 250 gram mąki razowej
  • 1 kg obranej, oczyszczonej dyni
  • 25 gram drożdży
  • sól
  • jajko, olej do smarowania formy

Po zrobieniu dżemow zostala mi jeszcze niewykorzystana dynia. Postanowilam wyprobować przepis na chlebek dyniowy i nie żałuję :) Wypiek jest bardzo smaczny i tak się zastanawiam, czy następnym razem nie dosypię bakalii...

Najpierw rozgrzewamy piekanik i podpiekamy w nim kawałki obranej, oczyszczonej dyni, aż beda miękkie, studzimy i przecieramy przez sito. Mąkę kukurydzianę przyrumieniamy lekko na patelni, pilnując, aby się nie przypaliła (aromat w kuchni przypomina robienie popcornu ;)). Gdy jest gotowa- łączymy mąkę z przetartą dynią i odstawiamy na godzinę.

Drożdże w tym samym czasie łączymy z połową szklanki letniej wody oraz trzema łyżkami mąki razowej i także odstawiamy na godzinę.

Po tym czasie do dyni z mąką kukurydzianą dodajemy wyrośnięty rozczyn, pozostałą mąkę razową, sól i wyrabiamy gładkie ciasto. 

Formy do pieczenia smarujemy oliwą, wypełniamy ciastem do wysokości 2-3 cm, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce jeszcze na godzinkę. 

Smarujemy wierzch roztrzepanym jajem (możemy posypać pestkami dyni) i pieczemy ok 30 minut w piekarniku w temperaturze 200-220 stopni Celsjusza. 

Upieczony chlebek powinien wydawać głuchy odgłos, gdy popukamy go palcem od spodu.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.