Jabłkowe babeczki

Jabłkowe babeczki

na ok 25 sztuk:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 ziarno kardamonu
  • (1 łyżka kakao)
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 jaja
  • cukier waniliowy
  • 2 duże jabłka

To jest ta pora roku, kiedy nachodzi mnie na pierniki i wyroby do pierników podobne :) 
Ostatnio trochę mi brakuje czasu, więc wieczorem postawiłam na szybkie babeczki o aromacie jabłek i cynamonu :) 

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.

Sypkie składniki mieszamy w jednej misce (z dokładnie rozkruszonym ziarnem kardamonu), natomiast płynne w drugiej. Obie masy łączymy i mieszamy (nie musimy dokładnie, mogą zostać grudki). Dodajemy jabłka i rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni Celsjusza.

Masę nakładamy do foremek do pieczenia do 1/2 wysokości i posypujemy wierzch cukrem waniliowym. Gdy mam już nałożoną połowę masy do foremek- resztę mieszam z czubatą łyżką kakao i nakładam do pozostałych foremek, ew. papilotek.

Piekę muffiny około 20-25 minut, uważając, żeby ich nie przypiec od spodu.
Znikają jeszcze na gorąco :)

Smacznego! 

Brak komentarzy klienta.