Szybkie Bułeczki

Szybkie Bułeczki

  • 500 gram mąki pszennej
  • 50 gram świeżych drożdży
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 gram oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 jajko

Po kolejnej próbie przygotowania domowego pieczywa Narzeczony poprosił o coś, co nie bedzie miało otrąb, nie będzie razowe i z ziarenkami... :) No to wyszły pszenne bułeczki!

Aby je przygotować, drożdże rozpuszczamy z cukrem w letnim mleku i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce. 

Pozostałe składniki mieszamy razem w misce, dodajemy zaczyn i wyrabiamy gładkie ciasto. Powinno być elastyczne, ale nie klejące. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. 

Z wyrośniętego ciasta formujemy około 10-12 bułeczek, które umieszczamy na sylikonowej podkładce lub papierze do pieczenia i odstawiamy przykryte ściereczką na kolejny kwadrans. 

Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem, makiem lub ziarnami dyni.

Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni Celsjusza. Bułeczki pieczemy około 20 minut. Wychodzą puszyste i smaczne.

Smacznego!

* Czas przygotowania możemy skrócić, używając mikrofalówki. Zamiast odstawiać ciasto na kolejne kwadranse, możemy ustawić mikrofalę na najniższą moc (u mnie to 220 W) i wstawić misę na ok 4-5 minut. Musimy tylko bardzo uważać, aby nie zaparzyć ciasta, bo nic z niego nie wyjdzie. 

Brak komentarzy klienta.