Dżem dyniowo-jabłkowy

Dżem dyniowo-jabłkowy

  • 1,5 kg miąższu z dyni
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 0,50 kg cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego

Najwyższy czas dodać przepis na drugi z dyniowych dżemów: ten z jabłkami :)

Dynię kroimy, obramy ze skóry i pozbywamy się miękkiego, wiórowatego miąższu i pestek. Trzemy na tarce o grubych oczkach i wkładamy do dużego garnka. Wiórki z dyni zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem na pełnym ogniu przez 30 minut, co jakiś czas mieszając. 

Jabłka (najlepiej kwaśne) obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, a cząstki kroimy na mniejsze kawałki. Rozdrobnione jabłka wkladamy do gotującej się dyni. Dosypujemy cukier i przyprawy.

Od tego momentu pilnujemy i często mieszamy, aby masa się nie przypaliła. Gotujemy całość dalej przez około godzinę, aż woda trochę odparuje, a dynia zrobi się miękka.

Gorący dżem przekładamy do czystych i suchych słoików i natychmiast zakrecamy. 

Całość mozemy zapasteryzować około 10 minut w dużym garnku z wodą, na czystej ściereczce.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.