Sałatka Jarzynowa

Sałatka Jarzynowa

  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/2 średniego selera
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 3 jajka 
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Klasyczna, wypróbowana sałatka, idealna, kiedy na świeże warzywa musimy poczekać do wiosny ;)

Warzywa: marchew, pietruszkę i seler myjemy dokładnie i obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie aż zmiękną. Wtedy wyjmujemy je z wody i studzimy (wywar z warzyw zwykle zostawiam jako bulion warzywny do najbliższej zupy lub gulaszu).

Jajka gotujemy na twardo i obieramy, jabłka obieramy ze skórki, groszek odcedzamy z wody. 

Wszystkie warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, ogórki kiszone, a także jabłko i jajka kroimy w mniej więcej równą kostkę, wkładamy do dużej miski razem z groszkiem i mieszamy z majonezem i musztardą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (jeśli jest mało kwaśna- doprawiamy sokiem z cytryny).

A jak mamy pod ręką szynkę konserwową w plastrach i uncję cierpliwości, to możemy się pokusić o przygotowanie szynki po rusku! :)

Sałatkę najlepiej jest odstawić na noc, żeby się 'przegryzła'.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.