Sałatka Gyros

Sałatka Gyros

  • 1/2 filetu z kurczaka
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • 2 małe cebule
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • kilka łyżek majonezu
  • słoiczek ketchupu
  • 1/4 główki bialej kapusty
  • sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, ulubiony sos sałatkowy w saszetce

Przepis na tą sałatkę wykorzystuję najczęsciej na wieczory ze znajomymi lub kiedy zostaje mi jakiś niezagospodarowany kurczak... Warstwy, z których składa się salatka sprawiają, że wygląda atrakcyjnie w ciekawej przezroczystej misie oraz,że trzeba się wysilić przy nabieraniu, aby skosztować jej calej ;)

Kurczaka kroimy w drobne kawałki, takie 'na kęs', obsypujemy przyprawą do gyrosa i podsmażamy na patelni, aż będą gotowe. Odstawiamy do wystudzenia, a potem na dno salaterki, w której będziemy podawać sałatkę.

Białą kapustę szatkujemy w drobne kawałeczki, posypujemy solą, pieprzem i dodajemy łyżeczkę sosu salatkowego instant. Ugniatamy, najlepiej ręką, kapustę z przyprawami tak, by się dobrze wymieszała i odstawiamy, żeby zmiękła.

Cebulę obieramy i bardzo drobno szatkujemy. Posypujemy lekko solą i ukladamy równomierną warstwę na usmażonych kawałkach kurczaka.

Ogórki konserwowe kroimy w plasterki i przykrywamy nimi cebulę. Na ogórki wysypujemy odsączoną kukurydzę konserwową. 

Na warstwie z kukurydzy robimy kleksy na przemian z majonezu i ketchupu w taki sposób, by powstała 'mozaika'. Nie musimy wcale używać dużo majonezu., wystarczy go dobrze rozprowadzić.

Całość wieńczymy doprawioną, poszatkowaną białą kapustą i voila! Sałatka gotowa.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.