Ajerkoniak- Likier Jajeczny

Ajerkoniak- Likier Jajeczny

  • 500 mln spirytusu
  • 300 ml mleka pełnotłustego
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18%
  • cukier waniliowy
  • 7 żółtek

Idealny liker na święta Bożego Narodzenia :) Pasuje do makowca, sernika, lodów, klusek z makiem i caaałej gamy innych dań konsumowanych w trakcie świąt. 

Mleko ze śmietanką zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia.

Żółtka odzielamy od białek i ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej bardzo powoli dodajemy mleko ze śmietanką (bez korzucha). 

Nie przerywając pracy miksera baaaaardzo powoli dolewamy do masy cienkim strumyczkiem spirytus.

Otrzymany likier rozlewamy do butelek, zakręcamy i odstawiamy na kilka dni w ciemne, chłodne miejsce (może być lodówka). Przed użyciem wstrzasamy.

W zależności od preferencji- można dodać do likieru kilka kropel aromatu migdałowego.

Smacznego! :)

Brak komentarzy klienta.