Nalewka Pomarańczowa

Nalewka Pomarańczowa

3 pomarańcze

1 litr wódki 40%

1 szklanka spirytusu

1/2 szklanki wody

200 gra cukru

1 ziarno kardamonu

Tęskniąc za letnimi owocami można przygotować nalewkę nawet w środku zimy :) Na przyklad pomarańczową.

Wystarczy kupić 3 ładne, dojrzałe pomarańcze, sparzyć je i baaardzo cienko obrać ze skórki (najlepiej, aby na skórce znajdowało się jak najmniej białej błonki. Skórki kroimy w dorbne paseczki i wrzucamy do słoja z wódką, spirytusem i ziernem kardamonu na tydzień (nie dłużej, bo alkohol zacznie łapać goryczkę), razem z sokiem wyciśniętym z 3 pomarańczy, przesączonym przez gazę, albo filtr z ekspresu do kawy.

Z wody i cukru gotujemy syrop. Wódkę ze słoja ze skórkami przesączamy przez gazę, najlepiej 2-3 razy. Wódkę pomarańczową mieszamy z przestudzonym lekko syropem i rozlewamy do butelek. Zakręcamy i odstawiamy jeszcze co najmniej na dwa tygodnie.

Jesli mamy czas, możemy sę pokusić o to, by nalewkę przed rozlaniem do butelek odstawić jeszcz na dwa dni do ustania się i ją ponownie przefiltrować.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.