Pierniczki Kujawskie

Pierniczki Kujawskie

  • 400 gram miodu
  • 500 gram mąki pszennej
  • 2 łyżki smalcu
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml rumu
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanych goździków
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • lukier lub polewa czekoladowa

Z racji tego, że urodziłam się i wychowałam na Kujawach, proponuję przepis na tradycyjne, regionalne pierniczki świąteczne :)

Na początek miód rozpuszczamy w rondelku na wolnym ogniu razem ze smalcem. Gdy składniki się rozpuszczą, dodajemy przyprawy korzenne i mieszamy. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. 

Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z ostudzonym miodem z przyprawami i dolewamy rum.  Zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt luźne i się lei- możemy dosypać rochę więcej mąki. 

Na opruszonej mąką stolnicy ciasto rozwałkowjemy partiami na placki o grubości około 5 mm i wycinamy foremkami dowolne wzory (ze względu na legendę o Twardowskim, pierniczki mają zwykle kształt półksiężyców ;)).

Ukladamy wycięte pierniki na posmarowanej tłuszczem blasze, smarujemy wodą (piórkiem lub pędzelkiem) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez około 10-15 minut, uważając, aby się nie przypaliły. 

Po wystudzeniu pierniczki dekorujemy jak tylko dusza zapragnie :)

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.