Śledź po tatarsku

Śledź po tatarsku

  • 6 filetów śledziowych - matiasy
  • 3 ogórki konserwowe
  • mały słoik marynowanych grzybków
  • 2 jaja
  • mała cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • pieprz

Okres Bożego Narodzenia i nadchodzacy karnawał zwykle wiążą się ze śledziami serwowanymi na sto sposobów. Oto jeden z nich :)

Matiasy płuczemy, osączamy i skrapiamy sokiem z cytryny, pozostawiając na 15 minut (jeśli są bardzo słone, możemy je najpierw namoczyć w wodzie przez 30 minut). Jaja gotujemy na twardo.

Cebulę obieramy, razem z jajkami i ogórkami kroimy w bardzo drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do pokrojonych składników. 

Sałatkę mieszamy ze śmietaną, majonezem i doprawiamy do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Na każdym fileci rozkładamy porcję sałatki i zwijamy rulonik, jeśli jest taka potrzeba- możemy użyć wykałaczek do spięcia. Układamy na talerzu i dekorujemy wedle uznania.

Smacznego :)

Brak komentarzy klienta.