Śledziowa z czerwoną fasolą

Śledziowa z czerwoną fasolą

  • 300 gram śledzi w oleju (matias)
  • 1 średnia cebula
  • 1 puszka konserwowej czerwonej fasoli
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • pieprz, sok z cytryny

Propozycja na sałatkę śledziową, która pasuje na Święta Bożego Narodzenia, ale także na Śledzika, czyli Ostatki. Ja najczęściej podaję ją na śniadania.

Cebulę obieramy, brobno kroimy i przelewamy na sicie wrzatkiem. Odcedzamy i wkaładmy do miski. Śledzia odsączamy z oliwy i kroimy w dość swobodne kawałki. Dodajemy do cebuli. Fasolę odsączamy z zalewy, przelewamy wodą, ogórki kiszone kroimy w kostkę, natkę pietruszki drobno siekamy, wszystkie składniki mieszamy razem.

Z majonezu, śmietany i soku z cytryny sporzadzamy sos, którym zalewamy sałatkę i mieszamy. Doprawiamy pieprzem do smaku. Zamiast śmietany z powodzeniem można wykorzystać jogurt naturalny.

Sałatkę zostawiamy w lodówce najlepiej na noc, ale możemy ją podawać po 2-3 godzinach. 

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.