Migdałowe ciasteczka- Biscotti

Migdałowe ciasteczka- Biscotti

  • 300 gram mąki pszennej
  • 130 ram cukru
  • 200 gram całych migdałów
  • 3 duże jaja
  • 1 białko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • odrobina soli
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • garść rodzynek

Biscotti to typowe migdałowe ciasteczka włoskie, podawane najczęściej jako dodatek do kawy, ale mnie z jakiegoś powodu bardzo kojarzą się ze świętami i właśnie na Boże Narodzenie szykuje je najczęściej. Nie są zbyt pracochołonne, co jest ich wielkim plusem :)

Migdały w calości wysypujemy na blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) na około 7 minut, aby się podprażyły. 

Gdy je wyjmiemy i lekko przestudzimy, 1/3 z nich drobno mielimy na 'mączkę', a resztę kroimy w dość swobodne kawałki.

W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Dodajemy lekko ubite wczesniej jaja, ekstrakt waniliowy i wszystko razem dobrze mieszamy.

Powstale ciasto wyrabiamy jeszcze kilka minut, stopniowo dosypując najpierw mielone, później pokrojone migdały. Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej dosypujemy rodzynki.

Z każdej części ciasta formujemy po dwa wałki, o średnicy ok 2,5 cm, które lekko spłaszczamy.

Wałki ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (lub sylikonowymi podkladkami) i smarujemy wierzch białkiem. 

Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po tym czasie wałeczki wyjmujemy, nieco studzimy i kroimy na 'kromki' grubości ok 2,5 cm. Wszystkie rozkładamy płasko na blasze i pieczemy jeszcze około 10 minut do lekkiego przyrumienienia.

Studzimy i przechowjemy w szczelnym pojemniku.

Smacznego!
 

Brak komentarzy klienta.