Pierniczki 'na już'

Pierniczki 'na już'

  • 500 gram mąki
  • 100 gram masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki miodu płynnego
  • 3-4 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżka kakao
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżeczka proszku dopieczenia
  • łyżeczka sody

Pierniczki, które nie muszą leżakować, tylko są gotowe od razu? Czemu nie, zapraszam po przepis :)

do jednej misy przesiewamy wszsytkie sypkie składniki. Dodajemy miękkie masło i plynny miód. Zagniatamy ciasto około 3-5 minut. Powinno mieć gęstą konsystencję, ale być miękkie i dość lepkie, jesli takie nie jest- dodajemy śmietanę. 

Stolnice posypujemy lekko mąką i rozwałkowujemy porcje ciasta na grubość ok 1 cm. Foremkami lub nożem wycinamy pierniczki i ukladamy w odstępach na blasze, na papierze do pieczenia. 

Pieczemy ok 10-15 minut w 180 stopniach C, pilnująć, by się nie zrumieniły, bo stwardnieją. 

Po przestudzeniu dekorujemy wedle woli :)

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.