Sos tatarski

Sos tatarski

  • 4 średnie ogórki konserwowe
  • mały słoik marynowanych grzybów leśnych (ok 300 gram)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, biały mielony pieprz
  • 150 ml ulubionego majonezu
  • szczypta mielonego imbiru

Proste przepisy są najlepsze. Sos tatarski jest bardzo popularny i pasuje do wielu rodzajów mięs, ryb, a nawet do niektórych sałatek. Polecam!

Grzybki i konserwowe ogórki siekamy bardzo drobno, im drobniej tym lepiej. 
Czasami dopuszczam użycie praski do czosnku, ale w tym przypadku jestem purystką i uważam, że do tego sosu czosnek należy posiekać nożem. Porządnie.

Dodajemy majonez, sól, pieprz i imbir. Mieszamy i odstawiamy do przegryzienia na całą noc, do lodówki.
Jeśli sos jest za mało ostry- możemy doprawić go sokiem z cytryny lub octem balsamicznym, koniecznie białym.

Drobna uwaga: jeśli lubimy sos tatarski o gęstej, lekko kleistej konsystencji- koniecznie użyjmy grzybów leśnych marynowanych. Jeśli wolimy sos bardziej lekki, nie ciągnący- wybierzmy marynowane pieczarki.

Smacznego! 

Brak komentarzy klienta.