Makowiec drożdżowy

Makowiec drożdżowy

zaczyn:

  • 60 gram drożdży świeżych
  • 10 gram cukru (łyżka)
  • 1 łyżka mleka

ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 300 gram cukru
  • 2 duże jaja
  • mleko
  • 150 gram masła

masa makowa:

  • 600 gram maku
  • 350 gram cukru (ew. 1:1 z miodem)
  • 1 olejek migdałowy
  • 50 gram masła
  • 1 szklanka posiekanych drobno bakalii (orzechy różne, rodzynki, morele suszone, żurawina, itp.)

Ciężko mi wyobrazić sobie Boże Narodenie bez makowca. W tym roku byłam zacięta: postanowiłam zrobić wszsytko od początku do końca samodzielnie, bez półproduktów i chodzenia na skrróty. Przepis zaczerpnęłam z rodzinnej książki kucharskiej, która jest starsza od mojej mamy :)

Mak zalewamy wrzącą wodą i czekamy, aż napęcznieje. Odlewamy go przez gazę i zalewamy ponownie, gotujemy ok 30 minut i znowu odsączamy. Mielimy 2-3 razy w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonego maku dodajemy bakalie, cukier, olejek migdałowy, roztopione masło i ewentualnie miód. Wszystko razem dokladnie mieszamy i dodajemy pianę ubitą z 2 bialek.

Przygotowujemy zaczyn:
drożdże rozcieramy z cukrem i lekko cieplym mlekiem, dodajemy 1 łyżkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. 
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do przesianej i ogrzanej mąki, dokladamy wyrośnięty zaczyn, dolewamy ok 1/2 szklanki mleka i zagniatamy ciasto. Gdy skaldniki się połącza- dodajemy roztopione masło, dobrze wyrabiamy i odkładamy do wyrośnięcia (ok 30 minut w cieplym miejscu pod przykryciem).

Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części. Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy każdą część ciasta w ksztalcie prostokąta. Na każdym placku rozsmarowujemy trzecią część maku i zawijamy w ciasny wałek wzdłuż dłuższego boku. 

Makowce układamy na blasze na papierze do pieczenia, a gdy podrosną smarujemy roztrzepanym jajem i pieczemy ok 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza- do 'suchego patyczka'. 

Po upieczeniu makowce studzimy, a gdy wystygną - dekorujemy lukrem i posypujemy ulubionymi bakaliami.

Smacznego i wesolych świąt! :)

Brak komentarzy klienta.