Delikatny pasztet drobiowy

Delikatny pasztet drobiowy

  • 1 kura (ok 1,6 kg)
  • 250 gram wątróbki drobiowej
  • 150 gram surowego boczku
  • pęczek włoszczyzny (jak na rosół)
  • cebula
  • kilka ziaren: pieprzu, ziela angielskiego; liście laurowe
  • 2 jaja
  • 1 bułka (może być czerstwa)
  • mielony imbir, sól, pieprz, bułka tarta

Jeden z tradycyjnych przepisów w mojej rodzinie. Sprawdzony i wypróbowany. 
Psztet przygotowany w ten sposób jest delikatny w smaku i bije na głowę wszytkie 'kupne' wyroby tego typu.

Kurę myjemy i tniemy na części. W dużym garnku gotujemy wodę z pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym, wkładamy kawałki kury oraz umyte i obrane kawałki włoszczyzny, dosypujemy czubatą łyżkę soli i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości (po drodze pilnujemy, żeby zebrać szumowiny). Po ugotowaniu kurę i warzywa studzimy, kurę obieramy ze skóry i oddzielamy mięso od kości. Bułkę moczymy w części rosołu, aby zmiękła. 

W mniejszym garnku krótko gotujemy boczek, aby zmiękł i studzimy. Drobiowe wątróbki czyścimy i sparzamy wrzątkiem.

Mięso (z kury, boczek pokrojony w kawałki, sparzone wątróbki) i warzywa (włoszczyznę, surową cebulę) przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa o drobnym sicie. Na koniec mielimy namoczoną bułkę.

Zmielone mięso doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dosypujemy płaską łyżeczkę imbiru i ewentualnie gałki muszkatołowej. Wbijamy jaja i dosypujemy 1/2 szklanki bułki tartej. Mieszamy całość ręką bardzo dokładnie. Koniecznie próbujemy do smaku :)

Jeśli pasztet jest zbyt mokry i luźny- dodajemy bułki tartej, jesli jest za suchy i nie 'odchodzi od ręki'- zbieramy z góry rosołu nieco tłuszczu i dodajemy do pasztetu. 

Formy do pieczenia (keksówki) smarujemy lekko masłem i opruszamy bułką tartą. Do forem nakaładamy masę pasztetową do 2/3 wysokości, wyrównujemy wierzch i wygładzamy dłonią zwilżoną wodą lub rosołem po gotowaniu mięsa.

Pieczemy w piekarniku, w temperaturze 160 stopni Celsjusza około 40-50 minut, aż pasztety się ładnie zrumienią z wierzchu.

Pasztety studzimy na kratce i ostudzone wyjmujemy z forem. Owijamy w pergamin i odkładamy w chłodne miejsce aby się 'zwarły'.

Podajemy na zimno, z zimnymi zakąskami i ostrymi sosami.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.