Rosół klasyczny- drobiowy

Rosół klasyczny- drobiowy

  • pierś z kury z kością (najlepiej znaleźc wiejską kurę)
  • 20 dag żołądków kurzych
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek pora
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek natki pietruszki
  • mały kawałek selera
  • liście laurowe, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, sól
  • mały kawałek papryczki chilli

Po świątecznych szaleństwach warto dać wytchnienie sobie i wątrobie. W tym celu proponuję rosół z drobiowymi żołądkami. Proporcje naprawdę zależą od upodobań- ja gotuję z całej kury porządny, duży garnek wywaru, a to, co ewentualnie zostaje przeznaczam pod gulasz, zupę pomidorową lub na galarety. Tutaj dla wygody podaję mniejszą porcję.

W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia 3 litry wody (garnek powinien być ok sześciolitrowy). Do wrzącej wody wkładamy opłukaną kurzą pierś i przyprawy (liść laurowy, pieprz i ziele) łyżeczkę soli, gotujemy na średnim ogniu tak, by nie gotowała się zbyt gwałtownie. 
W między czasie szumujemy  wywar (zbieramy z wierzchu szumowiny, jakie wytrącą się z mięsa). Gdy drób przestanie się szumować (po około godzinie)- wkładamy do wywaru umyte i obrane warzywa, cebulę możemy wcześniej opalić nad kuchenką gazową. 
Rosół  gotujemy, aż warzywa staną się miękkie. Na pół godziny przed końcem gotowania dokładamy umyte i oczyszczone żołądki kurze. 

Gdy warzywa i mięso są już miękkie, a rosół nabiera koloru- doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie magi.

Podajemy z ulubionym makaronem i pietruszką. 

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.