Zawijańce schabowe

Zawijańce schabowe

  • 4 kawałki schabu bez kości
  • 4 plastry szynki parmeńskiej lub wędzonki krotoszyńskiej
  • 4 plasterki sera żółtego
  • 2 jaja
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • wykałaczki
  • olej do smażenia

Rozpusty ciąg dalszy... Zaczęłam dzisiejszy obiad od rozbijania mięsa na schabowe, a skończylam na roladkach faszefowanych najlepszym duetem- szynką i serem.

Plastry schabu myjemy i osuszamy, posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Na desce rozkładamy kawałek folii spożywczej, w której po kolei rozbijamy mięso na dość cienkie płaty, uważając, aby się nie porozrywały. Dzięki folii spożywczej będziemy mieli mniej sprzątania ;)

Na kawałku rozbitego schabu układamy plasterek wędliny, plasterek sera i zwijamy w rulonik lub zawijamy kieszonkę. Dla pewności spinamy mięso wykałaczkami tak, by ser nie mógł wyciekać za środka. 

Każdą kieszonkę obtaczamy w bułce tartej, rozmąconym jajku i jeszcze raz w bułce. 

Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem po  około 5 minut z każdej strony, żeby mięso się zesmażylo, ser w środku stopił, a panierka przyrumieniła. 

Podajemy z kluseczkami ziemniaczanymi i surówką z kapusty. 

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.