Nalewka Imbirowa- Imbirówka

Nalewka Imbirowa- Imbirówka

  • 500 ml spirytusu
  • 500 ml wódki
  • 500 ml wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 25 gram korzenia imbiru (obranego i umytego)
  • 5 gram kardamonu w ziarnach
  • kawałek laski wanilii

Do karnawałowego festiwalu pyszności pasuje nalewka imbirowa- rozgrzewa w solidne mrozy i wspiera trawienie po zjedzeniu faworków, pączków, babeczek, ciasteczek itp... ;)

Do słoja wkładamy rozdrobniony korzeń imbiru, wsypujemy ziarna kardamonu i kawałek laski wanilii, zalewamy wszystko spirytusem i wódką. Szczelnie zamykamy i odstawiamy na 4 tygodnie w ciepłe miejsce.

Po tym czasie szykujemy syrop: pół litra wody gotujemy i rozpuszczamy w niej cukier, szumujemy.

Nalewkę filtrujemy, wlewamy do gorącego syropu, mieszamy i rozlewamy do butelek, aby je zakorkować i odstawić jeszcze na około 3 miesiące w chłodne miejsce, do przegryzienia.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.