Serowe świderki z francuskiego ciasta

Serowe świderki z francuskiego ciasta

opakowanie francuskiego ciasta

po 10 dag serów w trzech róznych kolorach

1 jajko

150 gram jogurtu naturalnego, gęstego

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka zół prowansalskich 

150 gram ketchupu

5-8 oliwek

sół, pieprz

Przekąska na wieczór, do dipów, sosów, zamiast paluszków i chipsów. 

Ciasto francuskie, niemrożone, ogrzewamy do temperatury pokojowej, rozwijamy i kroimy na paski o wymiarach 15 x 4 cm. Sery żółte krorimy na węższe paski o tej samej długości. 
Na każdym kawałku ciasta francuskiego ukaładamy  po dwa paseczki sera, ciasto zakładamy wzdłuż na pół i skręcamy wokół osi jak świderek.

Poskręcane świderki ukladamy na blasze, wyłożonej folią aluminiową lub sylikonem i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na dosłownie 10 minut, aż ciasto sie rozwarstwi i lekko zrumieni. 

W jednej miseczce łączymy jogurt naturalny, sól, pieprz, zioła i drobno posiekany czosnek.

W drugiej łaczymy ketchup, pieprz i drobno posiekane oliwki. 

Dipy polecam przygotować na 2-3 godziny przed podaniem. A świderki można urozmaicić, dodając paseczki wędliny.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.