Domowe pączki

Domowe pączki

  • 550 gram mąki (typ 500)
  • 50 gram drożdży
  • 80 gram masła
  • 4 żółtka
  • 2 całe jaja
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • opakowanie marmolady wieloowocowej
  • 5- 6 kostek smalcu do smażenia
  • cukier puder do posypania (albo na lukier)

Coś, bez czego nie może obejść się żaden karnawał, a jż na pewno nie Tłusty Czwartek! Postawiłam sobie za cel w tym roku samodzielnie przygotować PĄCZKI! :)

Najpierw szykujemy rozczyn: drożdże kruszymy i rozpuszczamy w lekko ciepłym mleku, razem z łyżką mąki i łyżeczką cukru, odstawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia.

Jajka, żółtka i cukier ucieramy razem, dodajemy rozczyn, makę i sól i wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy stopione, letnie masło i wgniatamy je w ciasto. Powinno być lekko kleiste i elastyczne. Odkładamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce na około godzinę, by podwoiło swoją objętość.

Po tym czasie z ciasta wałkujemy dość grube placki i wycinamy szklanką krążki, w które zawijamy po pół łyżeczki marmolady. Pączki trzeba ostrożnie i porządnie pozlepiać, tak aby nigdzie marmolada nie prześwitywała i nie wychodziła z pączków, inaczej będą się ciężko smażyły. Uformowane i nadziane pączki odkładamy przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę (po pół godzinie odwracamy je na drugą stronę).

W garnku o grubym dnie rozpuszczamy smalec i podgrzewamy- kawałek wrzuconego ciasta powinien od razu wyplynąć. Pączki wkładamy kolejno do gorącego tłuszczu i smażymy w takiej ilości, by swobodnie pływały. Gdy pączki sie zrumienią z jednej strony, drewnianym patyczkiem lub widelcem odwracamy je do góry nogami, aby usmażyły się równomiernie.
Temperaturę tłuszczu kontrolujemy, aby pączki zdążyly się usmażyć wewnątrz, nim za bardzo sie zrumienią z wierzchu- to, czy są w środku dosmażone możemy sprawdzić drewnianym patyczkiem, jeśli po przekłuciu pączka patyczek nie jest obklejony surowym ciastem- pączek powinien być gotowy.

Usmażone pączki wyjmujemy z tłuszczu łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na pergaminie lub ręcznikach kuchennych.

Gdy pączki nieco przestygną oblewamy je lukrem zrobionym z cukru pudru i odrobiny wody i dekorujemy wedle uznania, np. kandyzowaną skórką pomarańczową.

Smacznego! :)

Brak komentarzy klienta.