Walentynkowe Wuzetki

Walentynkowe Wuzetki

ciasto: 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • 125 gram masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki dżemu 
  • 1 łyżeczka sody

krem:

  • 2 łyżki cukru pudru
  • 300 gram śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny

polewa:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka wody

Klasyczne ciastko, znane chyba każdemu mieszkańcowi Warszawy, ale nie tylko...
Postanowiłam zrobić jego walentynkową wersję, podawaną z gorącą kawą ze spienionym mlekiem wprost do łóżka :)

Miekkie masło ucieramy z cukrem, odajemy dżem i kakao, wbiajmy jaja i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę, mleko i sodę. Wyrobioną masę wylewamy do formy do pieczenia, wysmarowanej tłuszczem i opruszonej maką. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

Gdy ciasto ostygnie, jeśli dobrze wyrosło możemy rozciąć na dwa wzdłuż. Wierzch jenego z nich pokrywamy równo polewą: masło roztapiamy w rondlu razem z wodą, powoli dodajemy sypkie, przesiane składniki i mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji. masę kakaową rozprowadzamy na cieście i odstawiamy do zastygnięcia.

Na drugim placku cienką warstwą możemy rozsmarować konfiturę lub lekko nasączyć nalewką. 

Przygotowujemy krem: żelatynę namaczamy w ćwierć szklanki wody i rozpuszczamy, schłodzoną śmietanę kremówke miksujemy do uzyskania bitej śmietany. Miksujemy jeszcze chwilę z cukrem pudrem i łączymy z wystudzoną, niezastygniętą żelatyną. 

Na placku z rozsmarowaną marmoladą rozprowadzamy równą warstwą krem, przykrywamy plackiem z polewą czekoladową i kroimy w kostki- sześcianiki. Wierzch każdej z WZtek dekorujemy kleksem ze śmietany. Ciastka należy jeszcze przez godzinę schłodzić w lodówce. 

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.