Wieczór Fondue

Wieczór Fondue

składniki dla 4 osób:

  • 400 gram sera typu Emmentaler
  • 150 gram sera typu Gruyere
  • 300 ml białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • biały pieprz, 
  • ząbek czosnku
  • mielony imbir, czosnek granulowany
  • 2 bagietki
  • przystawki: winogrona, oliwki, warzywa, kabanosy, itp.

Fondue co prawda wywodzi się ze Szwajcarii, a zostało zaadoptowane przez Francuzów, ale sama idea bardzo dobrze wpisuje się w rodzimą tradycję długich wieczorów ze znajomymi przy stole z przekąskami. Czy jak w tym przypadku- nad garnkiem z serem. ;)

Są różne typy garnków do fondue- do wersji serowej najodpowiedniejsze są garnki ze stali nierdzewnej (do czekoladowego- ceramiczne, a do olejowego/mięsnego- żeliwne). Ale moim zdaniem opcja typu stainless steel nadaje się do każdego wariantu.

Jeśli garnek do fondue nie jest przeznaczony również na kuchenkę, to zwykly garnek nacieramy ząbkiem czosnku, podgrzewamy wino białe wytrawne i po chwili dodajemy drobno pokrojony lub starty ser żółty. Jestem zwolenniczką eksperymentów, więc oprócz dwóch tradycyjnych rodzajów sera dodaję to, co akurat znajduje się w lodówce, może z wyjątkiem serów pleśniowych.

Powstałą mieszankę doprawiamy koniecznie białym pieprzem i - opcjonalnie- granulowanym czosnkiem i imbirem lub gałką muszkatołową. 

Gdy masa się zagotuje- w małej ilości wina rozprowadzamy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i zagęszczamy ser, aby nadać mu bardziej jednolitą konsystencję (nie będzie się tak bardzo rozwarstwiał). Przelewamy serową masę do docelowego garnka na fondue, także wysmarowanego czosnkiem (albo do innego naczynia żaroodpornego, które ustawimy nad podgrzewaczami).

Bagietki kroimy w kostkę odpowiednią 'na jeden kęs' i podpiekamy 5 minut w piekarniku, w temperaturze 160 stopni Celsjusza. 

Do tego podajemy podstawki pod widelczyki, kieliszki do wina oraz półmisek z warzywami i przekąskami pasującymi do sera i nastroju. Proponuję: białe winogrona, ogórki konserwowe, kabanosy, świeże paprykę i ogórka, pomidorki koktajlowe i czarne oliwki. 
Jeszcze tylko dobre towarzystwo i kolacja gotowa! 

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.