Jesienny sos grzybowo- śmietanowy

Jesienny sos grzybowo- śmietanowy

  • 60 dkg LEŚNYCH GRZYBÓW
  • 150 ml KWAŚNEJ ŚMIETANY
  • 2 średnie CEBULE
  • 2 łyżki stołowe SOSU SOJOWEGO
  • 50 gram MASŁA
  • sól i pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

W lasach pokazały się już kurki i podgrzybki, a to znak, że powoli nadciąga jesień. Co można zrobić z koszyczkiem świeżych grzybów przyniesionych z lasu?

Grzyby zebrane w lesie trzeba koniecznie dobrze oczyścić i namoczyć w wodzie z solą, aby dokładnie wypłukać piasek. Następnie osuszyć i pokroić na kawałki.

Na patelni topimy połowę masła i podsmażamy cebulkę pokrojoną w drobna kostkę. Cebulę należy zeszklić i przełożyć na chwilę do osobnego naczynia. Na tej samej patelni topimy resztę masła i podsmażamy grzyby przez ok 10-15 minut, aż wyraźnie zmniejszą swoją objętość. Wtedy dodajemy do nich podsmażoną cebulę oraz gałkę muszkatołową.

Kwaśną śmietanę łączymy z sosem sojowym i hartujemy łyżką grzybów z patelni, całość starannie mieszamy. Pod patelnią zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę. Całość bardzo dokładnie łączymy. Powstały sos gotujemy jeszcze 5-10 minut na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Sos pasuje wyśmienicie do duszonej polędwiczki wieprzowej albo schabu, z podsmażanymi ziemniakami i mizerią.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.