Babeczki piwne

Babeczki piwne

na około 15 sztuk:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka piwa (o wyraźnym smaku)
  • 100 gram masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Słodkie babeczki to uwielbiany klasyk, w kazdej postaci wyglądają fajnie i kuszą smakiem. Ale brakowało mi wytrawnych przekąsek, takich na sportowy wieczór. Łatwe do przygotowania i do zjedzenia, patrząc w telewizor i śledzac dowolny mecz.

Ideałem byłaby przekąska pasująca do piwa...

I stąd właśnie piwne babeczki, na słono.

Najpierw roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia. Wędlinę i pora kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na łyżcze masła, po czym także studzimy. 

W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej misce łączymy: piwo, jaja, masło i sól. Do składników sypkich powoli dodajemy płynne i mieszamy, aż się dokładnie połaczą. Dodajemy po kolei: podsmażoną wędlinę i pora, pokruszony ser feta, posiekane suszone pomidory i świeżą bazylię. 

Gotową masę nakładamy do foremek babeczkowych wyłożonych papilotkami.

Wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy do suchego patyczka. Wierz powinien się lekko zrumienić.

Podajemy do piwa, z dipem jogurtowo-czosnkowym, tzatziki albo musztardowym.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.