Grzane wino z pomarańczą

Grzane wino z pomarańczą

  • butelka czerwonego, półsłodkiego wina (może być 1 litr)
  • 1 pomarańcza

przyprawy:

  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 ziarenka pieprzu
  • 1 ziarno kardamonu
  • 4 goździki
  • kawałek imbiru świeżego (lub szczypta mielonego)
  • 1/2 gwiazdki anyżu

Zimno, mokro. Dużo śniegu. Po sankach, nartach, łyżwach, snowboardzie i wszelkich innych czynnościach zimowych trzeba się czasem rozgrzać...Albo posiedzieć ze znajomymi w długi zimowy wieczór przy czymś aromatycznym- np. grzanym winie!

No to zaczynamy.

Jedną butelkę (może być litrowa ;)) półsłodkiego czerwonego wina wlewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu wraz z porządnie umytą i pokrojoną w małe kawałki całą pomarańczą. 

W moździerzu mieszamy: 2 ziarna pieprzu, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, szczyptę mielonego imbiru, 4 goździki, małe ziarno kardamonu, odrobinę anyżu. Przyprawy tłuczemy w moździeżu na proszek i dodajemy do grzejącego się wina. 
Amatorom słodyczy polecam dodać dużą łyżkę miodu. 
Podgrzewamy całość aż zacznie parować i rozlewamy do kubków wraz z cząstkami pomarańczy. Nie gotujemy! 

(możemy też dorzucić obrane, wydrążone z gniazda nasiennego jabłko).

Smacznego! :)

Brak komentarzy klienta.