Dorsz pieczony na szpinaku

Dorsz pieczony na szpinaku

  • 2 duże filety z dorsza
  • 400 gram mrożonego szpinaku w liściach
  • 500 gram ziemniaków
  • 100 gram żółtego sera
  • 5-6 pomidorów koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • wegeta lub sól i pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • oregano

Bardzo lubię jeść ryby. Jak mi je ktoś przygotuje... Naprawdę nie cierpię smażenia ryb! 
Dlatego dziś proponuje zapiekanego w piekarniku dorsza ze szpinakiem i żółtym serem. Naprawdę pyszne połączenie. 

Dorsza myjemy, osuszamy i opruszamy z obu stron solą i pieprzem albo wegetą. Odstawiamy na godzinę. 

Ziemniaki obieramy i obgotowujemy w osolonej wodzie na pół-miękko. Żeby były prawie gotowe do jedzenia. Odlewamy i kroimi w talarki o grubości około 1 cm.

Szpinak rozmrażamy na średnim ogniu na patelni (może też być świeży szpinak). Gdy woda odparuje- dodajemy masło i posiekany czosnek. doprawiamy solą do smaku. 

Żaroodporne naczynie smarujemy na dnie olejem, układamy plasterki ziemniaków. Na ziemniakach rozkladamy równą warstwą przyprawiony szpinak. Na szpinaku układamy płaty ryby, plasteki pomidorków koktajlowych i przykrywamy startym serem. Całość podlewamy mlekiem i posypujemy oregano.

Pieczemy około 35 minut bez przykrycia, w temperaturze 175 stopni Celsjusza. 
Podajemy z sosem jogurtowo-śmietanowym. 

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.