Biała pieczona

Biała pieczona

  • 8 sztuk kiełbasy białej
  • 1 duża cebula
  • 4-6 ząbków czosnku
  • łyżka suszonego majeranku
  • 1 kwaśne jabłko
  • pieprz

Propozycja na Wielkanoc, choć w zasadzie nie tylko. Lubię podawać białą tak na ciepło. Nie ma z tym duzo pracy, a z chrzanem smakuje wyśienicie :)

Cebulę i jabłko obieramy i kroimy w pióra, cienkie plasterki. Czonek obieramy i kroimy w dość grube plastry.

Do żaroodpornego naczynia z przykrywką wkładamy na dno trochę cebuli i jabłka, na to opłukaną kiełbasę. Kiełbasę zwijamy w garnku tak, aby tworzyła maksymalnie 2 warstwy, które przekładamy na zmiane cebulą, jabłkiem, czosnkiem i przesypujemy majerankiem. 

Warto też wykałaczką lub widelcem nakłuć każdą kiełbaskę w 2-3 miejscach, żeby nie pekała w trakcie pieczenia. 

Do naczynia wlewamy odrobinę wody (1/3 szklanki) na dno i wstawiamy pod przykyciem do nagrzanego do 175 stopni Celsjusza piekarnika na 40 minut. Ostatnie 15 minut pieczemy bez pokrywy, aby kiełbaski sie nieco przyrumieniły.

Podajemy do wielkanocnego śniadania z chrzanem zmieszanym z kwaśną śmietaną.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.