Bananowe babeczki

Bananowe babeczki

na 20 sztuk:

  • 250 gram mąki
  • 260 gram masła (lub 1:1 z oliwą)
  • 250 gram cukru
  • 2 duże, dojrzałe banany
  • 50 gram wiórków czekoladowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jaja
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

To był ciężki tydzień, dlatego postanowiłam go zwieńczyć babeczkami o kombinacji smaków lubianych przez wszystkich domowników: banany i czekolada (a dla zdrowia spora garść płatków owsianych ;)).

Do misy miksera wsypuję po kolei wszystkie sypkie składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, odrobinę soli, proszek do pieczenia i mieszam.

W drugiej misie łącze płynne składniki: miękkie masło, jaja, i rozgniecione widecem banany, mieszam dokładnie i dosypuję wiórki czekoladowe.

Łączę zawartość obu mis i przez chwilę miksuję, aby masa nabrała jednolitej konsystencji (ewentualnie dodaję płatki owsiane).

Uzyskaną masę nakładam do sylikonowych foremek do babeczek do 2/3 wysokości i piekę przez około 20 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza, do 'suchego patyczka'.

Podaję z maślanką truskawkową, ale nie ma przymusu :)

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.