Grillowane szaszłyki warzywne

Grillowane szaszłyki warzywne

na 6 sztuk:

  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża cebula
  • sól, przyprawa grillowa
  • odrobina oliwy z oliwek, aromatyzowanej czosnkiem
  • patyczki do szaszłyków lub szpikulce.

Oprócz mięsa, na grillu bardzo lubię przyrządzać warzywa. Jest to dobra alternatywa do podania dla wegetarian. Wygodną formą przygotowania warzyw są szaszłyki.

Warzywa na początek starannie myjemy i porcjujemy. Obieramy cebulę, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych. Pomidorki koktajlowe zostawiamy w całości, paprykę tniemy w kostkę o podobnej powierzchni, cebulę kroimy w ćwiartki i rozdzielamy 'pióra', cukinię kroimy w plastry o grubości około 5mm. Cebulę i cukinię lekko solimy przed przygotowaniem szaszłyków i odstawiamy na 10 minut, aby zmiękły. 

Warzywa nadziewamy na patyczki do szaszłyków w kolejności, którą uznamy za najlepszą. Posypujemy całość przyprawą do grilla i granulowanym czosnkiem, po czym ukladamy na grillu na 'średnim ruszcie'- nie nad bezpośrednim ogniem, aby przypiekały się przez około 12 minut. Pamiętamy, aby obracać szaszłyki tak, by mogły sie równomiernie zgrilować. Możemy polewać je w między czasie odrobiną oliwy z oliwek. Wskaźnikiem, kiedy szaszłyki sa gotowe może być moment pęknięcia skórki na pomidorkach ;)

Szaszłyki podajemy same, z sosami na bazie majonezu lub jako dodatek do grillowanych kawałków mięsa.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.