Karkówka z grilla I

Karkówka z grilla I

na dwie porcje:

  • 500 gram karkówki bez kości
  • 4 łyżki ketchupu 
  • zioła do grilla, pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 lyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • 3 ząbki czosnku

Możemy żartować i się śmiać, ale tak na poważnie: grill bez karkówki? ;)

Grillowanie zaczynam zwyklne 2 dni wcześniej: wybieram starannie kawałek świeżego mięsa, myję i kroję w plastry, odpowiednie do późniejszego grillowania. 
W pojemniku przygotowuję marynatę:  oliwę z oliwek łączę z sosem sojowym i octem balsamicznym, dodaję ketchup, paprykę, gałkę, zioła, sól i pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. 

Mięso marunuję dokładnie i chowam do lodówki na 2 dni. Wyjmuję na około 2 godziny przed wrzuceniem na ruszt. 

Grillowanie to już bardzo indywidualna sprawa. Ja zwykle wykładam mieso na gorący ruszt bez płomienia, na średniej wysokości i grilluje po kilka-kilkanaście minut z każdej strony (w zależności od wiatru), aż uzyskam porządany stopień wysmazenia i przypieczenia mięsa. 
W czasie pieczenia dodatkowo polewam marynatą.

Smacznego! 

Brak komentarzy klienta.