Szaszłyki curry z kury

Szaszłyki curry z kury

na 6 sztuk:

  • 1/2 filetu z kurczaka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 4-5 plastrów ananasa z puszki
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 marchewki

marynata:

  • 150 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki vegety
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • trochę ostrej papryki
  • 3 ząbki czosnku

patyczki do szaszłyków 

Kuchnia indyjska z grilla? Czemu nie? 

Filet z kurczaka myjemy i porcjujemy w kostkę na kawałki około 2-3 cm, odpowiednie do nadziania na patyczki do szaszłyków.
Z jogurtu i przypraw robimy marynatę, łączymy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i zalewamy kawałki kurczaka. Odstawiamy do lodówki na parę godzin.

Cebulę i marchew obieramy, paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego. Wszystkie warzywa i ananasa kroimy na kawałki podobnej wielkości, jak kurczak.
Nadziewamy na patyczki w dowolnej kolejności.

Grilujemy około 10-15 minut na wysokim ruszcie, odwracając co jakiś czas.  

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.