Dorsz zapiekany w pomidorach

Dorsz zapiekany w pomidorach

  • dwa duże filety dorsza
  • 300 gram mrożonej włoszczyzny
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mielonej papryki
  • 1 łyżeczka vegety
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki bulionu

Pomysł na rybę nie- całkiem po grecku: zapiekaną na warzywach w marynacie pomodorowo- paprykowej.

Filety z dorsza myjemy i occzyszczamy, dzielimy na porcje. 
W jednym naczyniu łączymy: oliwę z oliwek, vegetę, pieprz, gałkę muszkatołową,  paprykę mieloną słodką, koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Polecam dolać łyżkę octu balsamicznego ciemnego.
Do przygotowanej marynaty wkałdamy kawałki ryby.

Na dnie naczynia żaroodpornego ukaldamy równą warstwę mrożonej włoszczyzny, na niej układamy kawałki ryby w marynacie z marynatą i przykrywamy plastrami cukinii i kawałkami papryki świeżej, dla przybrania. Całość podlewamy bulionem i przykrywamy niezbyt szczelnie kawłkiem folii aluminiowej. 

Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Podajemy z purree. 

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.