Czekadełka ze szparagami

Czekadełka ze szparagami

na około 12 sztuk:

  • 6 plasterków szynki konserwowej
  • 100 gram pomidorków koktajlowych
  • pół pęczka szparag (białych lub zielonych)
  • 100 gram sera mozarella
  • 3 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
  • 3 jaja
  • 2 łyżki mąki 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, pieprz

Kolejna przekąska, którą można podać jako starter przed głównym daniem, albo wieczorem do piwa podczas oglądania meczu. Prosta w wykonaniu- zamiast foremek do babeczek można wykorzystać formę do pieczenia tarty.

Po kolei:

Szparagi dokładnie obieramy z zewnętrznych włókien, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Studzimy. 
Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki,  ser mozarella i szynkę kroimy w kostkę.

Z jaj, mąki, mleka, proszku do pieczenia i przypraw ubijamy jednolitą masę, trochę mniej gęstą niż ciasto na naleśniki. Dodajemy do niego pokrojone składniki: szparagi, pomidory, szynkę, szczypiorek i mozarellę. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

Gotową masą napełniamy foremki do babeczek i pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza, aż babeczki się lekko zrumienią. 

Czekadełka najlepiej smakują na ciepło. 

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.