Pulchne naleśniki, czyli pancakes z borówkami

Pulchne naleśniki, czyli pancakes z borówkami

dla 2-3 osób:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki śmietanki słodkiej
  • 2 jaja
  • odrobina wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 75 gram roztopionego, ostudzonego masła
  • szczytpa soli
  • 200 gram borówek amerykańskich

Pierwszy dzień lata już za plecami. Z tej okazji postanowiłam siegnąć po borówki amerykańskie, podane w pulchnych naleśnikach typu pancakes :)

Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier przesiewamy do misy miksera. Mleko, śmietankę, jajka roztrzepujemy razem w drugiej misce i powoli wlewamy do misy z sypkimi składnikami, miksując. Gdy masa będzie jednolita, powoli wlewamy roztopiony tłuszcz i mieszamy aż się całkiem połączy. 

Odstawiamy ciasto na 15 minut, aby mąka spęczniała. 

W tym czasie myjemy i osuszamy borówki i szykujemy ulubione dodatki: syrop klonowy, śmietanę, cukier...

Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, aby dało się rozprowadzić na patelni- dodajemy trochę wody. Ciasto na te naleśniki powinno być trochę bardziej gęste niż na tradycyjne naleśniki, jak gęsta śmietana. Wrzucamy borówki.

Naleśniki smażymy z obu stron, już bez oleju na średnio nagrzanej patelni, aby zdążyły wyrosnąć. 

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.