Słodka nalewka truskawkowa

Słodka nalewka truskawkowa

  • 1 kg świeżych truskawek
  • 0,7 litra wódki czystej
  • 0,3 litra spirytusu
  • 1/2 cytryny
  • 250 gram cukru
  • 1 ziarno kardamonu

Na tą nalewkę wybieram zawsze najlepsze truskawki: drobne, dojrzałe w słońcu, bardzo słodkie i świeżutkie. Wtedy smakuje ona najlepiej.

Proporcje wódki i spirytusu z cukrem są dla mnie istotne. Lubię, gdy ta nalewka jest umiarkowanie słodka i niezbyt mocna. Ma być lekka i aromatyczna. Uwielbiam ją w zestawieniu z faworkami lub domowymi pączkami. 

Umyte, odszypułkowane i osuszone truskawki wsypujemy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na 24 godziny, aby puściły sok. 
Następnego dnia wlewamy zmieszane wódkę i spirytus. Dodajemy 2-3 plastry cyryny ze skórką, ale bez pestek oraz rozgniecione zierno kardamonu i zostawiamy na nasłonecznionym oknie na 2 tygodnie. Codziennie wstrzasamy słojem i go obracamy.

Gdy cukier się zupełnie rozpuści, filtrujemy nalewkę do butelek przez gazę i korkujemy. Odstawiamy do przegryzienia na 2-3 miesiące. 
Truskawki z nalewki można zużyć do pieczenia ciasta lub zmieszać ze świeżymi truskawkami przy robieniu dżemu ;) 

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.