Świnka w kołderce

Świnka w kołderce

  • 2 laski kiełbasy (podwawelskiej lub zwyczajnej)
  • 2 wąskie cukinie
  • przyprawa grillowa
  • wykałaczki

Mamy pewną tradycję wieczornych spotkań ze znajomymi przy dobrym filmie lub meczu czegokolwiek naszej reprezentacji :) Na takie okazje powstają przekąski często z tego, co akurat jest w lodówce i pasuje do piwa lub wina...

Ta przystawka to plastry kiełbaski owinięte w cukinię. Smaku dodaje przyprawa grillowa. A zabrać trzeba się do tego następująco:

Ulubioną kiełbasę kroimy pod lekkim skosem na plastry o grubości 1 centymetra. Posypujemy z obu stron przyprawą grillową. 

Cukinię dobrze myjemy i wzdłuż kroimy na cienkie plasterki (możemy spróbować za pomocą obieraczki do ziemniaków). Plastry musimy zblanszować we wrzątku przez 2 minuty, aby się nie rozgotowała, ale zmiękła na tyle, by pozwoliła się owinąć wokół kawałków kiełbasy. 

Plasterki cukinii studzimy i zawijamy wokół kiełbasek, łączymy wykałaczką, aby nie rozwinęły się w trakcie smażenia.

Zawijańce możemy podgrzać na 3 sposoby: podsmażane na patelnii, po 3 minuty z każdej strony, bez dodatku tłuszczu; pieczone w piekarniku przez około 5-7 minut, na papierze do pieczenia lub na grillu, jeśli akurat grillujemy. Podajemy do piwa, z musztardą lub ketchupem.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.