Sałatka z grillowanym bakłażanem

Sałatka z grillowanym bakłażanem

  • 1 mały bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • 200 gram pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula szalotka lub pęczek szczypiorku
  • 100 gram sera feta
  • sól, pieprz
  • ocet winny lub biały ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku

W tej sałatce minusem jest to, że jest nieco pracochłonna, plusem- że można ją przygotować zarówno przy użyciu grilla, jak i na patelni grillowej.

Zaczynamy od pokrojenia bakłażana na plastry o grubości około 5mm i posolenia plasterków z obu stron. Zostawiamy je na 15 minut, by puściły sok.
W tym czasie cukinię także kroimy w plastry, a cebulę w krążki. Te ważywa będziemy grillować.

Do miski wkładamy pokrojone na pół  pomidorki koktajlowe i ser feta pokruszony lub pokrojony w kostkę. 

Z 3 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżki octu winnego i zmiażdżonego ząbka czosnku przygotowujemy dressing do salatki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Plastry bakłażana płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy dokładnie ręcznikiem. Plastry bakłażana i cukinii smarujemy odrobiną oliwy przy pomocy pędzla i smażymy z obu stron przez około 10 minut na rozgrzanej patelni grillowej, lub na tacce na grilu. Dużo krócej podsmażamy krążki cebuli, aby nie zczerniały.

Po lekkim wystudzeniu plastry kroimy w słupki i wszytkie składniki łaczymy razem w misce: grillowane warzywa, pomidorki z fetą i dressing. 

Sałatka smakuje wyśmienicie sama i z grillowanym kurczakiem. Można tez do niej dodać liście sałaty rzymskiej. 

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.