Kurczak w cydrze

Kurczak w cydrze

  • cały filet z piersi kurczaka
  • 1,5 szklanki cydru
  • 1 łyżka czubata zielonej czubrycy
  • kilka listków laurowych
  • 1/2 łyżeczki vegety
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku

Kupiłam cydr. Z ciekawości. Próbowany w sposób tradycyjny, jako napój, nie zachwycił mnie, ale a to mam już w głowie parę zastosowań kulinarnych dla niego, gównie do mięsa. Dlatego proponuję kupić kurczaka przed dniem wolnym i zamarynować...

Filet myjemy, czyścimy z błonek i kroimy w takie porcje, aby było nam je wygodnie zgrillować (można użyć zwykłej patelni). 
W naczyniu łączymy składniki:  posiekany czosnek, zioła, vegetę, oliwę i cydr i dokładnie mieszamy. 
Kurczaka obkładamy listkami laurowymi i zalewamy marynatą. Odstawiamy do lodówki na noc.

Następnego dnia kurczaka pozbawionego listków grillujemy na wysokim ruszcie, podlewając co jakiś czas marynatą. W zależności od wielkości kawałków pieczemy po 3-5 minut z każdej strony. 
Świetnie smakuje z dipem czosnkowym.

Smacznego! 

Brak komentarzy klienta.