Pumpkin Pie, czyli placek dyniowy

Pumpkin Pie, czyli placek dyniowy

ciasto:

  • 220 gram mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 gram masła 
  • szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody

masa:

  • 400 gram purre z dyni*
  • 150 gram brązowego cukru
  • 400 ml skondensowanego mleka, niesłodzonego
  • 3 jaja
  • 2/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/8 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego

 

 

 

Wszędzie na straganach królują już dynie :) Kiedyś częste w naszej kuchni, teraz pamiętamy o nich głównie przy okazji dyniowego placka. Przygotowuję go raczej w ramach ciekawostki kulinarnej, bo domownicy wolą tradycyjny jabłecznik na kruchym cieście, ale warto choć raz spróbować! :)

* Purre dyniowe do przepisu otrzymamy podpiekając spore kawałki umytej, pociętej na ćwiartki, dyni w piekarniku (pozbawionej pestek i wiórowatego miąższu) przez około 30 minut, aż zrobi się miękka. Po przestudzeniu łyżką oddzielamy miękki miąż od skórki i możemy jeszcze zmiksować, jeśli masa nie jest dość gładka. Podczas pieczenia dynia puszcza sok- można jego część spokojnie dodać do masy do ciasta- i tak się wchłonie.

Ciasto: mąkę przesiewamy z solą i cukrem pudrem do miski, wkruszamy chłodne masło, dodajemy trochę zimnej wody i szybko wyrabiamy gładkie ciasto- powinno odchodzić od ręki i miski. 

Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę do tarty (24-26 cm), schładzamy w lodówce przynajmniej przez 30 minut.

Jaja miksujemy z cukrem i mlekiem na gładką masę. Dodajemy przyprawy: cukier waniliowy, goździki, cynamon, imbir i aromat pomarańczowy, a na koniec purre z dyni i mieszamy dokładnie.

Masę wylewamy na schłodzony w lodówce spód i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 175 stopni C i pieczemy jeszcze około 45 minut uważając, by nie spalić spodu.

Ciasto smakuje pysznie zarówno schołodzone, jak i na ciepło, ale koniecznie- z bita śmietaną! :)

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.