Tradycyjne kotlety mielone

Tradycyjne kotlety mielone


  • 300 gram mięsa mielonego drobiowego
  • 300 gram mięsa mielonego wierzowego
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól,pieprz, bułka tarta
  • 1 mała sałata rzymska
  • 100 gram boczku wędzonego
  • ocet lub ocet balsamiczny biały

Kotlety mielone wcale nie muszą być nudne. I choć utarło się, że z buraczkami smakują najlepiej, można je podać na przeróne sposoby. Proponuję tradycyjne kotlety mielone, ale podane z sałatą rzymską z boczkiem :)

Do miski wkładamy oba rodzaje mięsa mielonego, wbijamy jajko i mieszamy. Dodajemy poszatkowaną drobno cebulę i drobniutko posiekany czosnek. Bułkę moczymy w przegotowanej wodzie. Dodajemy do smaku: sól, pieprz i tabasco oraz odciśniętą bułkę. Wyrabiamy bardzo doładnie, najlepiej dłonią. Jeśli mięso jest zbyt luźne- dodajemy bułki tartej, jeśli mięso jest zbyt zbite- dolewamy nieco wody przegotowanej. Masa powinna gładko odchodzić od dłoni. 

Z tak przygotowanego mięsa formujemy kule wielkości dużego jaja kurzego i spłaszczamy- w takim kształcie lepiej nam się usmażą. Każdy kotlecik obtaczamy dokładnie w bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy olej (tłuszcz powinien tworzyć warstwę ok 5mm) i na średnim ogniu obsmażamy kotleciki po ok 5 minut z każdej strony. Najlepiej pod koniec smażenia przekroić jeden i sprawdzić, czy nie pozostał w środku surowy. 

Gdy już wszystkie mielone zostaną usmażone, czystą patelnię nacieramy przekrojonym surowym ząbkiem czosnku i na średnim ogniu przesmażamy boczek wedzony, pokrojony w małe paski. Pod koniec smażenia dodajemy umytą, osuszoną i porwaną na kawałki sałatę rzymską i smażymy dosłownie minutę. Całość spryskujemy delikatnie octem lub octem balsamicznym i podajemy razem z gorącymi kotlecikami mielonymi i ziemniaczkami. 

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.