Bezy kokosowe- kokosanki

Bezy kokosowe- kokosanki

na około 12 sztuk:

  • 7 białek jajek
  • szczypta soli
  • 250 gram cukru, drobny kryształ
  • 300 gram wiórków kokosowych
  • kilka kropel aromatu cytrynowego

Przy okazji świąt i pewnych specyficznych potraw (np. domowy majonez, ajerkoniak) mam duży problem z  tym, co zrobić z pozostającymi białkami? Zazwyczaj kończy się omletem z białek, albo myślę tak długo, że nic z tego nie wychodzi. Basta! Tym razem poczyniłam odpowiednie przygotowania i powstały kokosanki!

Warunkiem, aby piana z białek ubiła nam się na sztywno jest to, aby w misce z białkami z jajek nie znalazła się nawet odrobina żółtka, dlatego oddzielajmy składniki uważnie. 
Białka schłodzone w lodówce  odrobinę solimy i ubijamy na bardzo sztywną pianę mikserem. 

Następnie dodajemy cukier- stopniowo, po jednej łyżce- dalej miksując. Jeśli dodamy cukier za  szybko, cała piana nam siądzie, a powinna być nadal sztywna i błyszcząca. 

Wyłączamy mikser, dodajemy kilka kropel aromatu cytrynowego i wsypujemy wiórki kokosowe. Całość mieszamy bardzo delikatnie łyżką, już bez użycia miksera, aby cała masa jak najmniej osiadła. 

Bezy możemy nakładać łyżką bezpośrednio na blachę z papierem do pieczenia, albo użyć papilotek lub sylikonowych foremek do babeczek. Ja wybrałam foremki do babeczek, które wypełniłam masą białkową do 2/3 wysokości foremki. 

Kokosanki pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza, w zależności od wielkości porcji. Bezy powinny z wierzchu uzyskać beżowozłoty kolor. 
I nic się nie stanie, jeśli w środku będą lekko niedopieczone- zyskają wtedy przyjemną, lekko ciągnącą konsystencję. 

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.