Maślane Bułeczki

Maślane Bułeczki

ciasto: (około 12 sztuk)

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 30 gram drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki masła
  • szczypta soli

kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyzki cukru

jajko do posmarowania bułeczek

Aromatyczne, puszyste, maślane i kaloryczne. Czyli takie, jakie powinny być bułeczki do niedzielnego śniadania :) 
(Ale jeśli faktycznie mają być na śniadanie, to dobrym pomysłem będzie przygotowanie ich wieczorem ;)).

Do suchej miski przesiewamy 2 szklanki mąki,  robimy zagłębienie, do którego wkruszamy drożdże i wlewamy 1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka. Odstawiamy pod przykryciem w cieple miejsce na 15 minut.

Jaja ubijamy z cukrem na pianę. Do drugiej misy z resztą przesianej mąki dodajemy rozczyn, pozostałe ciepłe mleko, jaja ubiete z cukrem, miękkie masło i szczyptę soli. Ze składników starannie wyrabiamy ciasto- ręcznie, lub przy użyciu miksera z końcówką do ciasta chlebowego, na wolnych obrotach. Ciasto powinno być bardzo elastyczne, błyszczące, lekko kleiste. Odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (20-30 minut).

Kruszonka: makę łączymy z cukrem i miękkim masłem, wyrabiamy dłonią, aż uzyskamy strukturę małych grudek (jeśli kruszonka jest za drobna, to dodajemy nieco masła, jeśli zamienia się w kruche ciasto- dodajemy mąki).

Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrabiamy i dzielimy je na porcje: formujemy lekko spłaszczone kulki o średnicy około 5 cm i układamy je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z kulek smarujemy roztrzepanym jajem i posypujemy kruszonką. Zostawiamy pod przykryciem na kolejny kwadrans, po którym wstawiamy je do piekarnika.

Bułeczki pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. 

Smakują najlepiej zaraz po upieczeniu, ze szklanką mleka :)

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.