Udka w sosie miodowo-musztardowym

Udka w sosie miodowo-musztardowym

  • 4 UDKA Z KURCZAKA (mogą być pałki)
  • 2 łyżki MIODU (najlepiej gryczanego)
  • 4 łyżki MUSZTARDY SAREPSKIEJ
  • 1 łyżeczka PRZYPRAWY GRILLOWEJ
  • 1 łyżka SOKU Z CYTRYNY
  • 2 ząbki CZOSNKU
  • SUSZONY TYMIANEK
  • sól, pieprz,
  • kilka kropel TABASCO

Lubię dania, które w zasadzie robią się same :)
Tak jak na przykład te udka z kurczaka.

 

W małym garnku na średnim ogniu łączymy razem: miód, musztardę, odrobinę wody i podgrzewamy. Uważamy, aby marynaty nie zagotować.
Dodajemy przyprawę grillową, drobno posiekany czosnek, tymianek. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem, tabasco i sokiem z cytryny.
W naczyniu żaroodpornym  układamy umyte i osuszone udka z kurczaka, zalewamy marynatą i dokładnie mieszamy, aby całe udka były pokryte sosem.

W tym momencie można odstawić mięso nawet na noc do zamarynowania.
Wersja expresowa zakłada natychmiastowe wstawienie przykrytego garnka do  piekarnika, nagrzanego do ok 180 stopni C (w wersji przyspieszonej warto lekko posolić udka przed zalaniem marynatą).
Pieczemy około 1:30 h, aż udka wyraźnie się zrumienią i po przekrojeniu jednego z nich nie będą wewnątrz krwiste. Do pieczenia warto dodać gałązkę  świeżego rozmarynu, który wyjmiemy z garnka przed podaniem mięsa.

Kurczak wyśmienicie smakuje z puree i mizerią.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.