Sałatka sushi

Sałatka sushi

  • 2 szklanki RYŻU BIAŁEGO (nie musi być do sushi)
  • 2 łyżki  OCTU RYŻOWEGO lub PRZYPRAWY DO RYŻU
  • 1/2 gotowanej PIERSI Z KURCZAKA (może być np. z rosołu)
  • 1/2 PAPRYKI CZERWONEJ
  • 1/2 OGÓRKA SZKLARNIOWEGO
  • 1/2 AVOCADO
  • 1/2 pęczka SZCZYPIORKU z cebuli dymki
  • 2 łyżki KIEŁKÓW RZODKIEWKI
  • 1 łyżka MARYNOWANEGO IMBIRU
  • 1 arkusz ALG NORI
  • SOS SOJOWY
  • WASABI
  • SEZAM do dekoracji

Uwielbiam sushi, ale nie zawsze mogę poświęcić na nie tyle czasu, ile powinnam.

Dlatego czasami pozwalam sobie na bardzo nie-ortodoksyjną wersję sushi- sałatkę!
W tej wersji podaję przepis z gotowanym kurczakiem, ale jest pyszna z paluszkami krabowymi, świeżym łososiem albo z tym wszystkim, co lubicie w sushi :)

 

2 szklanki ryżu należy porządnie wypłukać na sicie pod bieżącą wodą i ugotować zalewając 2 szklankami wody- wg przepisu na opakowaniu- dodając ocet ryżowy lub przyprawę do ryżu na sushi, wodę lekko solimy. Ważne: ryżu nie można rozgotować! Musi być sypki.
Po ugotowaniu ryż studzimy do temperatury pokojowej.

Ugotowanego kurczaka kroimy w dość grubą kostkę. Ogórka przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ z nasionami, paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, avocado obieramy i pozbawiamy pestki. Wszystkie warzywa kroimy w cienkie słupki o długości około 2-2,5 cm. Podobnie kroimy szczypiorek.

Pokrojone składniki wkładamy do miski razem z kiełkami rzodkiewki i bardzo drobno posiekanym marynowanym imbirem. Dodajemy ryż i całość bardzo delikatnie mieszamy.

Jeśli mam zamiar podawać sałatkę krótko po przygotowaniu- dodaję jeszcze pokrojone w cienkie paski algi nori. Wtedy sałatka potrzebuje ok 2 minut, żeby glony zmiękły. Jeśli robię sałatkę 'na zapas'- rezygnuję z glonów, żeby nie psuły konsystencji.

Sałatkę należy podawać o temperaturze pokojowej lub tylko trochę  schłodzoną,  w osobnych miseczkach powinien być podany sos sojowy i wasabi. Sałatkę miesza się z sosem dopiero 'na talerzu', inaczej traci swój urok.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.