Bakłażanowa przystawka

Bakłażanowa przystawka

  • na 6 porcji:
  • 1 CUKINIA
  • 1 BAKŁAŻAN 
  • 1 duży POMIDOR
  • 4 plastry SZYNKI SZWARDZWALDZKIEJ (dojrzewającej)
  • 100 gram SERA FETA
  • oliwa z oliwek
  • sól, oregano 

Przystawka do mięs na ciepło (na przykład kurczaka) bądź dobry pomysł na drugie śniadanie. Może być także alternatywą dla sałatki na wieczór ze znajomymi.

 

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, a piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
Cukinię i Baklażana kroimy lekko ukośnie na 5-7 mm plastry. Plastry układamy na papierowym ręczniku i solimy z obu stron. Zostawiamy na 15 minut, aby warzywa zmiękły i puściły sok. Baklażana najlepiej jest obrać wczesniej ze skórki. Pomidora kroimy w podobne plastry.

Po kwadransie papierowym ręcznikiem zbieramy nadmiar soli i soku z cukinii i bakłażana i smarujemy plastry z obu stron odrobiną oliwy z oliwek.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy 6 przystawek plastrami na przemian. Na przyklad: plaster cukinii, bakłażan, pomidor, szynka dojrzewająca, cukinia, baklażan, plaster fety i cukinia. Całość spinamy drewnianymi wykałaczkami, posypujemy odrobiną oregano i wstawiamy do piekarnika na 15 minut, aby wszystkie warzywa zmiękly. 

Do przystawki idealnie pasuje dip czosnkowy.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.