Czosnkowe Masło

Czosnkowe Masło

200 gram MASŁA (koniecznie 82% zawartości tłuszczu)
3 ząbki CZOSNKU (krajowego)
1 łyżka OLIWY Z OLIWEK
1/2 łyżeczki:  VEGETY
po 1/2 łyżeczki suszonych ziół: OREGANO, BAZYLII, TYMIANKU, ZIÓŁ PROWANSALSKICH, ROZMARYNU, CZĄBRU 
1/2 łyżeczki posiekanej drobno PIETRUSZKI (świeżej lub mrożonej) 

Wrzesień, jesień...sezon na przeziębienia za pasem. 
Jak co roku szykuję masło z porządną ilością czosnku, aby zapobiec wszelkim infekcjom w domu.
Spokojnie! Duża ilość ziół spawia, że masełko jest lżejsze w trawieniu, nie straszy tak cholesterolem i nie daje 'czadu' jak sam czosnek :)

 

Miękkie masło łączymy w jednej misce z: oliwą, vegetą, pieprzem i ziołami. Czosnek najlepiej jest drobniutko posiekać z solą przy pomocy noża, ale ostatecznie możemy użyć praski do czosnku, ważne, aby całe ząbki znalazły się w misce z masłem, razem z sokiem, który wycieka przy wyciskaniu.
Całość bardzo dokładnie mieszamy- ja zwykle używam do tego widelca, aby mieć pewnośc, że składniki dobrze się połączyły. Potem odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Masła używam zamiast zwykłego masła lub margaryny, czasem dodaję do sosów, do mięs. 
Uwaga- czosnek zaostrza apetyt ;) 

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.